Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Vergelijkende Religiestudies

Ronny
Gebruikersavatar
Prosenior
Berichten: 6015
Lid geworden op: 19 Aug 2008, 11:48

Vergelijkende Religiestudies

Berichtdoor Ronny » 15 Sep 2009, 15:27

Dit vak wordt gedoceerd door H. Pinxten en wil studenten helpen bij het verwerven van kennis en inzicht in een wetenschappelijk basisvocabularium in de vergelijkende studie van religie. Het vak introduceert enkele centrale benaderingen en theorieën in de vergelijkende studie van religie. Het vak helpt inzicht verwerven in het nut van vergelijking, evenals in de valkuilen die in een goede vergelijkende wetenschap vermeden moeten worden (etnocentrisme, romantisering van de ander…). De student wordt verder ingeleid in de geschiedenis van de termen 'religie' en 'religies' om vervolgens vanuit deze geschiedenis een ruimere kijk te ontwikkelen op (1) de conceptualisering en institutionalisering van 'religie(s)' in deze globaliserende wereld en op (2) religie en identiteitsprocessen.
Een eerste deel is gericht op het verwerven van een wetenschappelijk basisvocabularium en het verwerven van kennis en inzicht in de bestaande benaderingen in de vergelijkende studie van religie. In dit deel worden tevens de valkuilen bij vergelijking van religies met voorbeelden aangetoond en besproken, en wordt een ruime geschiedenis van de termen 'religie' en 'religies' geschetst.
In een tweede deel komen recente discussies, theorievorming en actualiteit rond diversiteit in religie, rond religie en diversiteit, identiteit, globalisering, moderniteit ed. aan bod. Tevens wordt de relevantie van inzichten uit het eerste deel voor het denken rond deze topics verduidelijkt.

Nuttige links:
- ECTS-fiche
- Topic twee jaar geleden.
Wisdom comes to us when it can no longer do any good.

WouterP 4 Franciscus II

WenWen
Gebruikersavatar
Berichten: 4222
Lid geworden op: 20 Sep 2008, 10:19
Contact:

Re: Vergelijkende Religiestudies

Berichtdoor WenWen » 30 Jan 2010, 20:38

Ik ben via via aan de vragen gekomen:

1. Leg 1 van de hypothesen van "Goddelijke Fantasie" ivbm religiestudie uit.
2. Wat is het verschil tussen een ritueel drama en een sacraal drama?
3. Wat is het belang van geloof vs. ongeloof, in de erkenning en bespreking van transitie, volgens U, op basis van de uitspraken van Pinxten en Moreels?
Afbeelding


Terug naar “Minor Cultuur & Diversiteit”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron