Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Archeologie van de Klassieke Oudheid

Ronny
Gebruikersavatar
Prosenior
Berichten: 6015
Lid geworden op: 19 Aug 2008, 11:48

Archeologie van de Klassieke Oudheid

Berichtdoor Ronny » 15 Sep 2009, 13:34

Deze cursus wordt gedoceerd door R. Docter en P. Monsieur en maakt deel uit van een pakket Overzichten 1 dat een vrij volledig spectrum van de door de opleiding aangeboden archeologie wenst te geven. In dit geval wil het vak een globaal overzicht bieden van de Klassiek mediterrane archeologie (Griekenland en Rome). Het is een chronologisch opgebouwd overzicht van de archeologische nalatenschap van de antieke culturen uit het mediterrane gebied vanaf de Minoïsche tijd tot in de Laat-Romeinse Oudheid, met bijzonder oog voor bronnengebruik en historische kritiek.

Nuttige links:
- ECTS-fiche
- Topic twee jaar geleden.

Archief schreef:Het examen bestond vorig jaar uit zo'n 34 vragen. Bovendien zijn er diverse soorten vragen (begrippen, namen, plaatsen invullen in een tekst, meerkeuzevragen en bij beide delen een essay-vraag). Hier is een deel van wat gevraagd werd.

Het Griekse deel:
- plattegrond van Pylos, daar moest je de delen van een megaron aanduiden en zeggen welke plattegrond het was.
- een vraag over zo'n gouden beker die ergens in Myceens Griekenland gevonden is, maar duidelijk Minoïsche invloeden vertoont. Zeggen waar dat het gevonden is, dateren (in periode) en zeggen van dat het van Minoïsche invloed was.
- er werd een dipylon-vaas getoond. Er werd gevraagd wat voor vaas dit was (dus specifiek: dipylonvaas), vervolgens nog zeggen waarvoor zo'n vaas oorspronkelijk dient, dateren en zeggen welke periode dat ongeveer is. Dan werd nog gevraagd wat voor scene afgebeeld erop afgebeeld staat (een ekphora), en dan in een lijstje van 4 mogelijkheden nog eens aanduiden welke scene er nog afgebeeld kan staan op zulke zuilen.
- een vraag over de pedimenten van de Aphaiatempel te Aigina: zeggen welke tempel en waar en uit een reeks beweringen de foute halen.
- een vraag over het Parthenon: zeggen welke tempel en waar, wanneer gebouwd (precies dateren), zeggen waarom er precies gedateerd kan worden (rekeningen van de Atheense polis), de twee belangrijkste delen van de tempel benoemen en zeggen welk deel er --in tegenstelling tot vele andere dorische tempels-- minder uitgebouwd is.
- een vraag over vaaskunst: je zag 8 attische zwart-en roodfigurigeamforen die je moest rangschikken van oud naar jong.
- een kaartvraag waarbij een viertal plaatsen moesten gesitueerd worden: Rhodos, Argos, Pergamon en Bassai.
- de essayvraag ging over een Hellenistische beeld van Demosthenes: zeggen wat en wanneer, welke kenmerken van Hellenistische sculpturen hierin zichtbaar zijn, en nog andere kenmerken van sculpturen uit die periode geven.

Het Romeins deel:
- een kaartvraag: Carthago, Ravenna, Xanten, Petra en Ephese op de kaart herkennen.
- een MC-vraag over het Augustusbeeld van Primaporta: wat staat op het harnas afgebeeld. Dan een MC-vraag over wandschilderkunst: zeggen welke stijl de afbeelding is.
- een vraag over het reliëf van Antoninus Pius en diens apotheose: zeggen wie erop afgebeeld staat, ter ere van wie, zeggen welke figuur hen ten hemel draagt, uitleggen waarvoor de personificaties staan, en kort stilistisch bespreken.
- een MC-vraag over hoe de kleine marmeren blokjes noemen in mozaïeken.
- nog een MC-vraag over een plattegrond van een Etruskische stad: zeggen welke stad het is.
- een invulvraag over de villa van Hadrianus in Tivolo, zeggen waar, door wie (strikvraag: de architect is onbekend!), hoe de vijver noemt, wat er rond stond en hoe het koepelgebouw aan het uiteinde van de vijver noemt (serapeum).
- een vraag over barokke uitwerking van gebouwen: aan de hand van de foto 4 kenmerken geven die verschillen van klassiek Griekse bouwkunst.
- een vraag over een Fayoemportret, zeggen hoe zo'n portretten heten en waarop ze geschilderd waren, en drie dingen noemen die ons helpen om het te dateren.
- een vraag over het heiligdom van Fortuna Primigenia te Praeneste, zeggen wat en waar, hoe de halfronde elementen heten (exedrae dacht ik), en vermelden wat er bovenaan speciaal is (een theater) en welke techniek hier voor het eerst op grote schaal werd toegepast.
- een MC-vraag over een gebouw dat in anaxiometrische tekening werd weergegeven.
- een vraag over een portretbuste: zeggen waar je dit beelt dateert (op halve eeuw nauwkeurig), en waarom (3 eigenschappen geven), en ook nog zeggen wie afgebeeld is (Hadrianus).
- de essayvraag ging over een historisch reliëf van Hadrianus (vanop de porto gallo): zeggen wat het is en in de kunsthistorische context schetsen, etc.
Wisdom comes to us when it can no longer do any good.

WouterP 4 Franciscus II

Terug naar “Minor Archeologie”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron