Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Rechtsantropologie

Loonin
Gebruikersavatar
Prosenior
Berichten: 11548
Lid geworden op: 26 Sep 2007, 01:15
Locatie: Torhout/ Gent The Barrow

Rechtsantropologie

Berichtdoor Loonin » 12 Sep 2008, 12:42

Deze cursus wordt gedoceerd door E. Brems en beoogt studenten vertrouwd te maken met niet-westerse rechtstelsels. Aan de student worden basiskennis en analysetechnieken bijgebracht die hem/haar zullen toelaten dergelijke rechtstelsels in hun reële maatschappelijke context te ontleden.
Inhoudelijk is het opleidingsonderdeel opgebouwd uit twee delen.
In het eerste deel wordt een inleiding gegeven tot het volksrecht van niet-westerse gemeenschappen aan de hand van een overzicht van de evolutie van het traditioneel (inheems) recht in Afrika. Elementen die hierbij aan bod zullen komen zijn:
- Bronnen, basiskenmerken en begrippen van traditioneel Afrikaans recht;
- de evolutie van het Afrikaans recht in de voor-koloniale periode, in de koloniale periode en in de postkoloniale periode;
- de wisselwerking vandaag tussen het moderne (officiële) recht en traditioneel Afrikaans recht geïllustreerd met casestudies.
Het tweede deel omvat een inleiding tot religieuze niet-westerse rechtssystemen aan de hand van een studie van het ontstaan en de evolutie van het islamitisch recht. Hierbij zal - na een beknopte bespreking van enkele basisbegrippen van de Islam en het islamitisch recht
- in het bijzonder aandacht besteed worden aan de pogingen tot modernisering van het islamitisch recht en aan de heropleving van het (traditioneel) islamitisch recht vandaag. Ook hier wordt de uiteenzetting aangevuld en geïllustreerd met casestudies.

Nuttige links:
- ECTS-fiche
Tokyo Police Club schreef:Our robot masters will know how to clean this mess up, and build a better world for man and machine alike.

Afbeelding

Terug naar “Minor Recht”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron