Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Schuldencrisis

Onderwerpen m.b.t. politiek.
cf. Statuten; artikel 2.
cf. Forumreglement
Loonin
Gebruikersavatar
Prosenior
Berichten: 11548
Lid geworden op: 26 Sep 2007, 01:15
Locatie: Torhout/ Gent The Barrow

Schuldencrisis

Berichtdoor Loonin » 13 Jul 2011, 08:58

Nog maar eens een nieuw topic, maar het opiniestuk vandaag slaat echt alles. Gewoon ziek hoe zoiets kan goedgepraat worden.

Standaard schreef:Euroland en het manisch-depressieve monster

Auteur: JAN REYNS

Door een verkeerde en verdeelde aanpak hebben de 17 eurolanden de schuldencrisis nog verergerd. Ze bijten in de hand van een groep die ze net hard nodig hebben: de beleggers.


De beurs staat bekend als een manisch-depressief monster. Wie zwak is en slecht communiceert, wordt een paria. Maar Europa deed meer dan slecht communiceren: het schoffeerde obligatiebeleggers met de boodschap dat ze mee moeten betalen voor de schuldencrisis.
Steeds meer obligatiebeleggers namen daardoor het zekere voor het onzekere: ze verkochten hun staatsobligaties. Daardoor steeg de rentevergoeding en worden schulden voor de meeste landen almaar duurder. En nu dreigt de rente in grote landen als Italië en Spanje onbetaalbaar hoog te worden.
De eurozone is in aanvaring gekomen met zijn grote schuldenberg en is levensbedreigend gewond. Maar in plaats van alles compromisloos in te zetten op de redding van de patiënt, blijven de Europese leiders ruzie maken, schuldigen zoeken en willen ze straffen opleggen. Vooral Duitsland en Nederland willen banken en de privésector doen meebetalen, zogezegd om de belastingbetaler te sparen.

Grieks drama

Het enige wat ze daarmee hebben bereikt, is dat de factuur voor de belastingbetaler veel hoger is opgelopen. En als ze niet snel van idee veranderen kan de prijs voor alle burgers helemaal uit de hand lopen. Als Euroland uiteenspat, belanden we wellicht in een economische depressie.
Griekenland is een land met moeilijkheden buiten categorie. Het wantrouwen van beleggers was terecht, niemand wilde nog in Grieks schuldpapier beleggen. De rente steeg zo hoog dat Griekenland niet meer op de markt kon lenen. De noodlening van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds was een goede oplossing – de enige zelfs.
Maar dan begon het mis te lopen. Bondskanselier Angela Merkel verklaarde dat de private obligatiebeleggers mee moeten betalen. De angstige beleggers hebben de boodschap begrepen. Ze verkochten steeds meer staatsobligaties van alle als zwakker geziene landen, waardoor de rente in die landen steeg. De Belgische obligatierente is toen beginnen te klimmen.
De rente in Portugal en Ierland ging snel naar een onbetaalbaar niveau en deze landen moesten zich overgeven aan het noodfonds van Europa.

Bananenrepubliek

Opmerkelijk is dat de rente in die drie landen sinds ze aan het noodinfuus liggen (en voorlopig niet meer op de markt moeten lenen), almaar verder klom tot een niveau dat alleen bananenrepublieken kennen. De Griekse rente op tienjarige looptijden bedraagt 16 procent, de Ierse 13 procent en de Portugese 12 procent. Op kortere looptijden ligt de rente nog hoger. De reden: beleggers vrezen dat de obligatiehouders van landen die noodhulp krijgen hun geld niet volledig zullen terugkrijgen.
De eurolanden hebben zo een vicieuze cirkel geschapen. Bij de minste kans dat beleggers vermoeden dat een land noodhulp nodig kan hebben, komt er een verkoopgolf op gang. Daardoor klimt de rente hoger en is noodhulp bijna een fataliteit. Nu zijn ook Italië en Spanje in die duivelse cirkel terechtgekomen.
Meteen staat het voortbestaan van de eurozone op het spel, want die landen zijn te groot om met noodhulp recht te houden. Italië en Spanje samen hebben voor 2.400 miljard euro schulden uitstaan. Dat is vier keer meer dan Griekenland, Portugal en Ierland samen. Als die landen vallen dreigt een Lehman/Brothers-effect in het kwadraat.
Hoe meer schulden, hoe harder Europa de (obligatie)beleggers nodig heeft om aan boord te blijven. Dus, beste Europese leiders, stop de beleggers te bedreigen met het sturen van een factuur.
Het zou een goed begin zijn hier een publiek en centraal voornemen van te maken: ‘Voor alles zullen wij, de eurozone, er alles aan doen dat de beleggers in overheidsobligaties geen verlies lijden'.

De eurolanden moeten er alles aan doen om hun schuldeisers volledig terug te betalen. Dat is ook de doctrine die de Europese Centrale Bank met hand en tand verdedigt. Het zou een goed idee zijn te beloven dat er de eerste drie jaren in geen enkel land een schuldherschikking komt.

Stresstest voor de beurs

Als symbool voor die koersverandering kunnen de Eurolanden de plannen voor een ‘vrijwillige' verlenging van de Griekse schulden door de banken meteen opbergen.
Iedereen begrijpt dat Griekenland waarschijnlijk een schuldherschikking nodig heeft, maar er is niets mis met het kopen van tijd. Een lange periode van voorzichtig beleid is zelfs de enige mogelijke oplossing voor de schuldencrisis.
In de eerste plaats moeten de landen hun begrotingstekort verlagen dankzij vooral besparingen. Dat mag wel niet te bruusk gebeuren, anders wordt de groei bedreigd. Terwijl economische groei net nodig is om de schuldverhouding niet te laten oplopen. Pas daarna kunnen de schulden langzaam afgebouwd worden.
Een onmiddellijke oplossing is er dus niet. Daarom heeft Europa de steun van de obligatiebeleggers hard nodig. De Europese leiders moeten luid en duidelijk mea culpa slaan en radicaal van beleid veranderen. Het vertrouwen zal niet onmiddellijk terugkeren, maar een duidelijke en eenvormige communicatie over hoe elke land zijn begroting op orde brengt, kan een begin van perspectief bieden.
De beurs is een manisch-depressief monster waar angst en hebzucht de heersende gevoelens zijn. Maar er is ook veel kennis, ervaring en wijsheid verwerkt in de koersen. Tot nu hebben de Europese leiders vooral geappelleerd aan de angst. Voortaan moeten ze zich richten op de constructieve krachten op de beurzen. Dat zal pas op de lange termijn beloond worden, maar het is de enige weg.
Op de korte termijn zullen er stressmomenten zijn. Op die momenten moet Europa de eurolanden en de obligatiebeleggers te hulp snellen en zijn hulpfondsen gebruiken om de gestresseerde overheidsobligaties te kopen op de markt.


Hupla. Laten we vooral vergeten wie ons in deze crisis gebracht heeft. Laten we geen beroep doen op het slechte gevoel op de beurs, angst, maar op de constructieve kracht, hebzucht! Laten we hebzucht belonen door te besparen op uitgaven en zo stilletjes aan de welvaart van de burger te verminderen om de uitkeringen van beleggers veilig te stellen. Stilletjes aan, straks komen er anders dissidente stemmen op! Beleggers zullen nooit betalen voor de crisis, dat zit niet in onze natuur. Laat die onnozelaars die niet speculeren maar betalen, zolang wij maar geld blijven accumuleren.
Tokyo Police Club schreef:Our robot masters will know how to clean this mess up, and build a better world for man and machine alike.

Afbeelding

Loonin
Gebruikersavatar
Prosenior
Berichten: 11548
Lid geworden op: 26 Sep 2007, 01:15
Locatie: Torhout/ Gent The Barrow

Re: Schuldencrisis

Berichtdoor Loonin » 13 Jul 2011, 09:22

Het is trouwens al duidelijk waarom hij ongerust is hoor, meneer Reyns heeft €183634,33 aan beleggingen. Stel je voor dat hij daar iets van zou moeten afstaan!
http://www.standaard.be/artikel/detail. ... 022006_004
Tokyo Police Club schreef:Our robot masters will know how to clean this mess up, and build a better world for man and machine alike.

Afbeelding

BIG BABY JESUS
Gebruikersavatar
Berichten: 9151
Lid geworden op: 04 Okt 2008, 19:54

Re: Schuldencrisis

Berichtdoor BIG BABY JESUS » 13 Jul 2011, 13:50

Kan er iemand mij eigenlijk zeggen vanwaar al die ratingbureaus plots komen? Waren die er al altijd? Wat doen die eigenlijk? Vanwaar halen ze de macht die ze blijkbaar bezitten?

jochen
Gebruikersavatar
Berichten: 864
Lid geworden op: 23 Okt 2007, 17:08
Locatie: Melsele

Re: Schuldencrisis

Berichtdoor jochen » 13 Jul 2011, 22:57

Die film "The Inside Job" gaat over ratingbureau's. Misschien kan je die eens bekijken.
Persoonlijk weet ik er ook niet het fijne van.
Save me Jebus!

Praetorian
Gebruikersavatar
Berichten: 10153
Lid geworden op: 19 Nov 2004, 17:27

Re: Schuldencrisis

Berichtdoor Praetorian » 13 Jul 2011, 23:18

http://gesd.free.fr/carchedib.pdf

Alles wat je moet weten over de crisis.
Afbeelding
When commodities no longer fire the spirit and self-absorption seems circular, then we'll turn to Utopia

Jochen E
Gebruikersavatar
Berichten: 2675
Lid geworden op: 20 Apr 2010, 11:48

Re: Schuldencrisis

Berichtdoor Jochen E » 14 Jul 2011, 06:42

Loonin schreef:Het is trouwens al duidelijk waarom hij ongerust is hoor, meneer Reyns heeft €183634,33 aan beleggingen. Stel je voor dat hij daar iets van zou moeten afstaan!
http://www.standaard.be/artikel/detail. ... 022006_004

Ik heb nog niet de tijd gehad om heel het artikel te lezen maar dit is dus een houding waar ik mij mateloos aan stoor. Doen alsof geld hebben een misdaad is.
Den Hugo schreef:Beste Jochen,

Het forum is dood, lang leve het forum.

Loonin
Gebruikersavatar
Prosenior
Berichten: 11548
Lid geworden op: 26 Sep 2007, 01:15
Locatie: Torhout/ Gent The Barrow

Re: Schuldencrisis

Berichtdoor Loonin » 14 Jul 2011, 07:32

Geld hebben is op zich geen misdaad, maar meer en meer geld willen en dit zelfs legitimeren terwijl anderen (in dit geval hele naties) liggen te creperen wel. Nu is dat natuurlijk geen échte misdaad in ons rechtssysteem, maar op humanitair vlak wel.

Trouwens een leuk doublethink zinnetje bedacht dat het neoliberalisme beslaat: COMPETITION IS SURRENDER
Tokyo Police Club schreef:Our robot masters will know how to clean this mess up, and build a better world for man and machine alike.

Afbeelding

amjdmg
Gebruikersavatar
Berichten: 3034
Lid geworden op: 17 Jul 2006, 15:03

Re: Schuldencrisis

Berichtdoor amjdmg » 14 Jul 2011, 10:41

Landen als Italië en Griekenland zijn in de problemen gekomen omdat ze al jaren slecht beheerd worden. Iedereen met wat gezond verstand weet dat je niet jarenlang schulden kan blijven opbouwen zonder dat dat ooit als een boemerang in je gezicht terugkomt. Ik weiger om Berlusconi een slachtoffer van beleggers te noemen.

De waarheid is dat je kapitaal nodig hebt voor economische groei, en dus ook beleggers. En zelf al geloof je dat overheidsuitgaven nodig zijn voor het welvaart van de bevolking, dan nog moet dat geld ergens vandaan komen.

Geld hebben is op zich geen misdaad, maar meer en meer geld willen en dit zelfs legitimeren terwijl anderen (in dit geval hele naties) liggen te creperen wel.


Als iemand van de middenklasse op je gemak en op kosten van de maatschappij geschiedenis studeren en de saloncommunist uithangen, is dat dan ook een misdaad? Jan Reyns heeft 180 000 euro gestoken in bedrijven die werk en dus welvaart creëren. Wat heb jij bijgedragen?

Trouwens een leuk doublethink zinnetje bedacht dat het neoliberalisme beslaat: COMPETITION IS SURRENDER


Ma kerel. :lol:
Als het fascisme in Europa ooit weer opduikt, zal het dat doen onder de naam antifascisme. - Jacques Presser

amjdmg
Gebruikersavatar
Berichten: 3034
Lid geworden op: 17 Jul 2006, 15:03

Re: Schuldencrisis

Berichtdoor amjdmg » 14 Jul 2011, 11:04

Praetorian schreef:http://gesd.free.fr/carchedib.pdf

Alles wat je moet weten over de crisis.


At the same time, these technologies are designed to replace labourers with means of production. Therefore, the technological leaders’ proportion of capital invested in means of production relative to that in labour power, for short the organic composition of capital, increases. Unemployment follows.


Peut. http://online.wsj.com/article/SB1000142 ... 39640.html
Als het fascisme in Europa ooit weer opduikt, zal het dat doen onder de naam antifascisme. - Jacques Presser

Loonin
Gebruikersavatar
Prosenior
Berichten: 11548
Lid geworden op: 26 Sep 2007, 01:15
Locatie: Torhout/ Gent The Barrow

Re: Schuldencrisis

Berichtdoor Loonin » 14 Jul 2011, 11:05

Snap je hoe het werkt, amjdmg? Ik weet dat discours vreselijk grappig moet zijn voor iemand die voor zijn waarheden genoeg heeft aan het wetboek, maar een klassieker in de literatuur lezen zou niet misstaan.

Om op jouw ad hominems in te gaan, ik heb inderdaad nog niets bijgedragen. Jij uiteraard wel en je doet het voortdurend, door het kapitalisme te legitimeren draag je voortdurend bij tot de bestendiging ervan. Proficiat.

Inhoudelijk: Natuurlijk staat zo'n zinnetje dat Berlusconi afschildert als de kwaaie goed, en volledig terecht overigens. Mijn probleem is dat niet Berlusconi, maar de Italianen het slachtoffer gaan worden van de beleggers. Of laten we ophouden met eufemiseren en ze gewoon speculanten noemen, goed? Je hebt overigens ook gelijk wanneer je zegt dat geld ergens vandaan moet komen, en dat mag het toeval nu juist dat dat geld bij die speculanten zit. Overigens weet ik niet hoe goed je geheugen is, een tijdje geleden was je prentje nog dat van Karl Marx, maar speculanten hebben geen kapitaal. Ze stappen niet mee in enig productieproces, ze laten gewoon geld geld opbrengen, wat ze renteniers (aka parasieten) maakt. Zij staan volledig los van wat er met hun geld gebeurt en je kunt hun fratsen dus niet goedpraten met economische groei.

Jan Reyns heeft €180 000 geleend aan bedrijven en zal er waarschijnlijk (gemiddeld heeft hij iets van 18% winst ofzo) €212 400 uit halen. Wat een held, ik vind ook dat we zijn belastingen moeten verlagen.
Tokyo Police Club schreef:Our robot masters will know how to clean this mess up, and build a better world for man and machine alike.

Afbeelding

Loonin
Gebruikersavatar
Prosenior
Berichten: 11548
Lid geworden op: 26 Sep 2007, 01:15
Locatie: Torhout/ Gent The Barrow

Re: Schuldencrisis

Berichtdoor Loonin » 14 Jul 2011, 11:12

amjdmg schreef:
Praetorian schreef:http://gesd.free.fr/carchedib.pdf

Alles wat je moet weten over de crisis.


At the same time, these technologies are designed to replace labourers with means of production. Therefore, the technological leaders’ proportion of capital invested in means of production relative to that in labour power, for short the organic composition of capital, increases. Unemployment follows.


Peut. http://online.wsj.com/article/SB1000142 ... 39640.html

Eerst een verkeerde reactie gepost maar goed: inderdaad, en dat heet marktexpansie. Hoera voor marktexpansie! Mensen kunnen meer zaken consumeren, we worden allemaal welvarender... Behalve natuurlijk de mensen die weggeconcurreerd worden, zoals quasi gans Afrika. Oei. En uiteraard tot er geen marktexpansie meer kan gebeuren. Waardoor mensen moeten gaan lenen. En er een crisis volgt. Oei.
Tokyo Police Club schreef:Our robot masters will know how to clean this mess up, and build a better world for man and machine alike.

Afbeelding

Simon D
Gebruikersavatar
Berichten: 832
Lid geworden op: 12 Jan 2007, 13:37
Locatie: Roosdaal
Contact:

Re: Schuldencrisis

Berichtdoor Simon D » 14 Jul 2011, 11:15

Loonin schreef:Ze stappen niet mee in enig productieproces, ze laten gewoon geld geld opbrengen, wat ze renteniers (aka parasieten) maakt.


Je beseft toch dat je nu de Katholieke Kerk bent? Je kan moeilijk ontkennen dat banken en kredietleveranciers bijgedragen hebben aan de 'vooruitgang'?

Loonin
Gebruikersavatar
Prosenior
Berichten: 11548
Lid geworden op: 26 Sep 2007, 01:15
Locatie: Torhout/ Gent The Barrow

Re: Schuldencrisis

Berichtdoor Loonin » 14 Jul 2011, 11:34

Tuurlijk wel, dat is hun verdienste helemaal niet. Het kapitalisme is niet ontstaan in de middeleeuwen door de wisselbrieven hé, maar in de VMT ten vroegste door proto-industrialisatie. Het enige wat banken en kredietleveranciers hebben bijgedragen door geld uit te lenen tegen intrest is winsten afromen zodat ze niet geherinvesteerd worden en een overproductiecrisis uitgesteld wordt. Tgohja, dat heeft misschien voor vooruitgang gezorgd, hangt ervan af wat je met vooruitgang bedoelt.
Als je natuurlijk banken bedoelt die geldstromen hebben vergemakkelijkt etc. heeft dit tot een versnelling van vooruitgang geleid, niet tot de vooruitgang zelf. Denk ik.
Tokyo Police Club schreef:Our robot masters will know how to clean this mess up, and build a better world for man and machine alike.

Afbeelding

Ruben
Gebruikersavatar
Berichten: 6378
Lid geworden op: 20 Okt 2007, 11:57
Locatie: secretarisdorp

Re: Schuldencrisis

Berichtdoor Ruben » 16 Jul 2011, 20:46

amjdmg schreef:
Trouwens een leuk doublethink zinnetje bedacht dat het neoliberalisme beslaat: COMPETITION IS SURRENDER


Ma kerel. :lol:


Hier moest ik toch ook eens lachen.
Ruben says: uhu
mja
soit, bijna alle coureurs die ik nu heb kunnen potten breken
Johannes says: zie maar dat ze geen poten breken
HAHAHAHAHAHA

Loonin
Gebruikersavatar
Prosenior
Berichten: 11548
Lid geworden op: 26 Sep 2007, 01:15
Locatie: Torhout/ Gent The Barrow

Re: Schuldencrisis

Berichtdoor Loonin » 17 Jul 2011, 10:27

In de jaren '80 van de vorige eeuw kende het kapitalisme een crisis door inherent aan de beperkingen van het systeem. Overheden hadden in de vorige decennia succesvol de vernietigde economie hersteld door staatsinterventies, maar zo wel schulden opgebouwd. Deze schulden werden bestempeld als de oorzaak van de crisis en er ontstond een hernieuwde drang naar liberalisering om de nationale economie weer gezond te maken. Door op de korte termijn te privatiseren kreeg de overheid geld binnen, dat meestal echter niet gebruikt werd om de schulden af te betalen maar om belastingvoordelen voor bedrijven op zetten. Het nieuwe liberalisme hield namelijk met vernieuwde nadruk in dat de staat verantwoordelijk was voor de economische rijkdom in het land. Naast de schuldenberg, die niet opgelost werd door de vraag naar dalende belastingen, kende die periode namelijk ook de bloei van multinationale bedrijven. Deze verwierven, onder andere door staatsinterventies die energieprijzen en zo transportkosten kunstmatig laag hielden, een grote mobiliteit die nodig geacht werd nieuwe markten aan te boren, maar ook ingezet werd om te delokaliseren naar landen met lage arbeidskosten. Het systeem was namelijk in crisis, wat ervoor zorgde dat competitie naar lage productiekosten belangrijk werd geacht om te overleven. De drie pijlers van het neoliberalisme - privatisering, belastingvermindering, vrijhandel - zorgden zo voor de toenemende macht van bedrijven, die door hun keuzes niet enkel jobs in eigen land konden doen sneuvelen (privatisering), maar ook de staatsschuld niet lieten afbouwen (belastingvermindering). De derde pijler was de meest cruciale, want het gaf bedrijven de macht goedkoop producten overal te leveren en dus ook tewerkstelling in een land grondig te beïnvloeden. Zo kon de vrijhandel druk zetten op staten om de eerste twee pijlers door te voeren. Door deze machtspositie van de multinationals dwongen zij de staten in een concurrentiepositie, wat na verloop van tijd nog krachtiger werd door de groeiende macht van werknemersorganisaties die zich nationaal gingen verenigen. Het neoliberalisme kent zo een grote concurrentie tussen staten om gunstige omstandigheden te creëren voor bedrijven (COMPETITION).

Het scheppen van gunstige omstandigheden voor bedrijven geeft, zoals aangegeven, een zwakkere positie aan de burgers in een land. Zij zijn afhankelijk van twee systemen: dat van de bedrijven en dat van de staat. De bedrijven hebben vrij spel, en worden steeds meer opgeworpen als vrijgevige instanties die werk verlenen aan hun werknemers. Met reden: ze hoeven niet in een land te blijven, ze kunnen verhuizen naar landen waar de omstandigheden beter zijn. De staat versterkt, zoals reeds aangegeven, de positie van deze bedrijven uit een drang naar welvaart. Door de bedrijven te sponsoren ontstaat echter geen welvaart, de machtspositie van de multinational wordt enkel bevestigd door het aanvaarden ervan, de staatsschuld wordt niet afbetaald omdat bedrijven steeds gunstigere omstandigheden eisen. Staten treden onrechtstreeks met elkaar in concurrentie. Niet door invoerrechten te verhogen, want dit is verboden, maar door nationale hervormingen. Deze hervormingen houden, naast een dalende belasting voor multinationals, een dalende rol van de staat in door privatisering. Doordat de staatsschuld uiteraard niet afgebouwd wordt dienen zo elders inkomsten gezocht te worden. Door de internationale competitie ontstaat er zo bij de burger het beeld dat er opofferingen moeten gebeuren om het hoofd boven water te houden. Indien de bedrijfsomstandigheden niet verbeterd worden, gaat namelijk welvaart verloren en wint een ander land ten koste van de eigen natie. Deze internationale competitie, die enkel de stijgende winsten van multinationals ten goede komt, zorgt zo voor de overgave van verworven sociale rechten om de 'stijgende kosten' van de welvaartsstaat op te vangen. Door de competitie ontstaat niet enkel een overgave aan de logica van het systeem, maar ook een overgave van de rechten van de burgers (SURRENDER).

EDIT: nogal ruw, maar ik heb geen tijd hier meer in te steken.
Tokyo Police Club schreef:Our robot masters will know how to clean this mess up, and build a better world for man and machine alike.

Afbeelding


Terug naar “Politiek”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron