Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Politieke barometer november 2009

Onderwerpen m.b.t. politiek.
cf. Statuten; artikel 2.
cf. Forumreglement

Op welke partij zou u stemmen mochten het NU verkiezingen zijn?

Peiling eindigde op 30 Nov 2009, 23:19

PVDA+
6
14%
sp.a
13
31%
Groen!
7
17%
SLP
0
Geen stemmen
CD&V
4
10%
OpenVLD
3
7%
N-VA
8
19%
Union Francophone
0
Geen stemmen
Lijst Dedecker
1
2%
Vlaams Belang
0
Geen stemmen
Andere
0
Geen stemmen
 
Totaal aantal stemmen: 42

amjdmg
Gebruikersavatar
Berichten: 3034
Lid geworden op: 17 Jul 2006, 15:03

Re: Politieke barometer november 2009

Berichtdoor amjdmg » 25 Jan 2010, 07:19

Elio Di Rupo op zijn best:

Waalse gemeenten frauderen met maaltijdcheques

* maandag 25 januari 2010
*
* Auteur: Guy Tegenbos

BRUSSEL - Waalse gemeenten als Bergen en Charleroi ontduiken sociale bijdragen en belastingen door de eindejaarspremie van hun personeel niet met geld maar met maaltijdcheques te betalen.
Van onze redacteur

Het zijn niet alleen snode kapitalisten die de sociale zekerheid en de fiscus bedriegen. Dat blijkt uit een interne nota van de inspectie van de RSZPPO, de sociale zekerheidskas van de gemeenten.

Die nota verwijt dit aan de gemeenten Charleroi, Bergen (de stad van PS-voorzitter Elio Di Rupo), Verviers, Andenne en Chapelle-lez-Herlaimont en soms ook aan hun OCMW's, verder ook aan de provincie Namen, de intercommunales ICDI en AISBS, en de openbare zieken- en rusthuizen Saint Gengoux, IFAC en CHA Libramont. Dat laatste geval werd niet ontdekt door deze inspectie zelf, maar door de fiscus die ook bedrogen werd.

De truc bestaat eruit dat de eindejaarspremie – waarop sociale lasten en belastingen wegen – niet betaald wordt in geld maar in de vorm van maaltijdcheques waarvan niets moet afgehouden worden. De winst gaat ofwel naar de werkgever, ofwel naar de werknemer, of wordt gedeeld.

De omzetting van eindejaarspremies in maaltijdcheques is uitdrukkelijk verboden.

In Charleroi heeft deze ontduiking al plaats sinds 1990; in Bergen sinds 1994, in Andenne sinds 1996, in de provincie Namen sinds 2001.

Bij ontdekking van de overtreding laat de RSZPPO sociale lasten betalen op het hele bedrag, alsof het loon was.

Uit de nota blijkt ook dat dit wellicht maar het topje van de ijsberg is. Er werd voorlopig alleen een rapport gemaakt als er formele bewijzen werden gevonden, zoals beslissingen van de gemeenteraad of het schepencollege, of teksten van lokaal onderhandelde cao's. Soms blijkt daaruit dat de vakbonden of één van de vakbonden zich tegen het systeem verzet hebben.

Enkele gemeenten zijn de zaak al aan het regulariseren, na het inspectieverslag: Andenne en Verviers. Bij ICDI en Saint Gengoux is dat ook bezig.

Voor twee dossiers wordt terugvordering moeilijk: de ziekenhuizen IFAC en CHA Libramont zijn intussen gefuseerd met andere ziekenhuizen. De nieuwe beheerders kunnen mogelijk niet meer aangesproken worden.

De provincie Namen heeft de RSZPPO aangeboden de kwestie aan de arbeidsrechtbank voor te leggen.

Bergen en Charleroi blijven zich verzetten. Hun dossier ligt al bij het arbeidsauditoraat. Bergen zou nog meer overtredingen begaan hebben: het vraagt geen persoonlijke bijdrage aan het personeel, wat nochtans verplicht is; en het gaf maar een deel van de cheques aan. Voor 2005 meldde het aan de RSZPPO voor 14.004euro maaltijdcheques gegeven te hebben terwijl de boekhouding toont dat het om 720.208 euro gaat.

De stad houdt vol dat alles in orde is en haalt ook als argument aan dat de inspectie sinds 1994 – 16 jaar lang – geen bezwaar heeft gemaakt.

Jan Gijsen, die zijn laatste dagen als administrateur-generaal van de RSZPPO beleeft, bevestigt aan De Standaard dat die klachten bestaan. Hij zegt dat het jongste beheerscomité van de RSZPPO besliste alle gemeenten van heel het land onder de loep te nemen.

De kans dat bij Vlaamse gemeenten iets gevonden wordt, is niet onbestaande, maar wel veel kleiner, zeggen Vlaamse burgemeesters. De Vlaamse gemeenten en vakbonden hebben voor heel Vlaanderen een cao gesloten over de toekenning van reglementaire maaltijdcheques; zowat alle gemeenten geven die intussen. Dan is het moeilijk bijkomend nog ontduikingstrucs toe te passen.

Blijft de vraag hoe het komt dat deze ontduiking soms al sinds 1990 bestaat en pas in 2010 bloot wordt gelegd. Zijn de controles te laks? Jan Gijsen zegt dat dit onderzocht wordt maar dat gelukkig recent een uitbreiding van de inspectie bekomen is.

Hoe de fiscus inspeelt op dit dossier, is nog niet bekend.
Als het fascisme in Europa ooit weer opduikt, zal het dat doen onder de naam antifascisme. - Jacques Presser

Juhrer
Gebruikersavatar
Prosenior
Berichten: 8749
Lid geworden op: 04 Jul 2007, 09:28
Locatie: Beheerderspaneel

Re: Politieke barometer november 2009

Berichtdoor Juhrer » 25 Jan 2010, 15:45

Sinds 1990?! Twintig jaar fraude op grote schaal en NIEMAND die dat opgemerkt heeft?
ΗΤΟΙ ΜΕΝ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΧΑΟΣ ΓΕΝΕΤΟ

amjdmg
Gebruikersavatar
Berichten: 3034
Lid geworden op: 17 Jul 2006, 15:03

Re: Politieke barometer november 2009

Berichtdoor amjdmg » 25 Jan 2010, 15:57

Le bourgmestre de Mons, Elio Di Rupo, et l’échevin des Finances, Richard Miller, ont qualifié de « tempête dans un verre d’eau » les informations selon lesquelles la Cité du Doudou élude le paiement de cotisations sociales.

Le problème évoqué dans la presse flamande porte sur des chèques-repas, ont-ils expliqué dans un communiqué. En 1990, après négociation entre le Collège communal de l’époque et les organisations syndicales, il a été décidé d’octroyer des chèques-repas au personnel. Le paiement de ceux-ci s’effectuait sans perception d’une intervention réelle du travailleur dans la valeur faciale des chèques-repas. Depuis lors, l’ONSS a procédé à des contrôles réguliers, sans remarques et, depuis le 1er janvier 2009, la quote-part sur le traitement des travailleurs est prélevée, ont expliqué les deux mandataires.

Tant M. Di Rupo que M. Miller espèrent que l’ONSS ne fera pas porter aux travailleurs le coût de son réajustement, ont-ils ajouté.


http://www.lesoir.be/actualite/belgique ... 0335.shtml
Als het fascisme in Europa ooit weer opduikt, zal het dat doen onder de naam antifascisme. - Jacques Presser

amjdmg
Gebruikersavatar
Berichten: 3034
Lid geworden op: 17 Jul 2006, 15:03

Re: Politieke barometer november 2009

Berichtdoor amjdmg » 25 Jan 2010, 16:09

Uit de commentaren bij dat artikel:

Les socialistes nous ont imposé des taxes tellement lourdes que même la ville d'Elio les trouvent absurdes.


:)
Als het fascisme in Europa ooit weer opduikt, zal het dat doen onder de naam antifascisme. - Jacques Presser

amjdmg
Gebruikersavatar
Berichten: 3034
Lid geworden op: 17 Jul 2006, 15:03

Re: Politieke barometer november 2009

Berichtdoor amjdmg » 25 Jan 2010, 16:45

Bram schreef:[Saksen]Het misvormde beeld van Onze Waalse Mede-Landgenoten word weeral eens gevoedert door de VLaams-Nationalistische persmedia![/Saksen]


Beter.
Als het fascisme in Europa ooit weer opduikt, zal het dat doen onder de naam antifascisme. - Jacques Presser

Saksen-Coburg-Koháry
Gebruikersavatar
Berichten: 8288
Lid geworden op: 23 Jun 2008, 12:19
Locatie: De Belgische kust (Blankenberge, bweik) in het Koninkrijk Belgie
Contact:

Re: Politieke barometer november 2009

Berichtdoor Saksen-Coburg-Koháry » 25 Jan 2010, 21:09

Het is natuurlijk wel een feit dat de Vlaamse Media alleen maar over Wallonie bericht als het negatief nieuws is. Zie hieronder een artikel dat dergelijk feit eveneens vaststelt.

ALLEEN IN WALLONIE

maandag 25 januari 2010
De Standaard

Auteur: Minstens tussen de regels door viel het de voorbije week te lezen in menig Vlaams commentaar over de zaak-Michel Daerden: dit kan toch alleen nog maar in Wallonië.

En ja, het moet gezegd: ook zonder strafrechtelijk bewijs hadden gelijkaardige onthullingen over een Vlaams minister wellicht al diens ontslag ingeluid. Als nu de indruk bestaat dat de uitwassen van de 'oude politieke cultuur' in het zuiden van het land nog doodleuk worden getolereerd, dan is dat vooral de verantwoordelijkheid van PS-voorzitter Elio Di Rupo, die Daerden aan boord houdt.

Toch is die Vlaamse indruk sterk overtrokken. 'Papa' Daerden en de politieke zeden waarvoor hij symbool staat, liggen ook in Wallonië al een hele tijd onder vuur. Het beste bewijs daarvan is zijn doorverwijzing naar het federale niveau in juli vorig jaar. Die kwam er omdat Ecolo zich bij de verkiezingen sterk had geprofileerd op politieke ethiek en goed bestuur. De groenen beseften dat ze desnoods alle kabinetten, cumuls, intercommunales en overbodige bestuursniveaus mochten afschaffen, het zou allemaal in het niets verdwijnen als tegelijk de verpersoonlijking van de oude politieke cultuur nog steeds op de regeringsfoto stond te glimmen. Bye bye Daerden dus.

Ook in eigen rangen ergeren velen zich aan het imago waarmee het stemmenkanon uit Ans de partij opzadelt. Geen groter contrast denkbaar dan tussen Daerden en een Rudy Demotte, de PS'er die in de beoefening van de ascese zelfs SP.A'er Frank Vandenbroucke achter zich laat.

Bovendien mag de Franstalige pers dan al veel te lang veel te weinig vragen hebben gesteld bij bepaalde politieke praktijken, vandaag laat ook zij zich allesbehalve onbetuigd. La Libre Belgique brengt dagelijks een nieuwe dosis onthullingen over de Daerden-clan.

'Papa' wordt dus steeds verder weggedrongen naar de politieke marge. Alleen staat hij in de Vlaamse politieke berichtgeving over Wallonië nog dermate centraal, dat we dat niet goed zien.

De sterke belangstelling voor Daerden is dan ook omgekeerd evenredig met de overige aandacht voor Wallonië in de Vlaamse media. Over de nieuwe Waalse regering werd het voorbije half jaar alvast nauwelijks iets vernomen. Ook al zijn Jean-Marc Nollet, Jean-Claude Marcourt of André Antoine ondertussen veel relevanter; mediagenieke en controversiële figuren als Daerden blijven in Vlaanderen het beeld bepalen van de PS en bijgevolg van Wallonië.

Het helpt evenmin dat de interesse voor Waalse excessen vaak gepaard gaat met een onderbelichting van de minder koosjere kantjes van de Vlaamse politiek.

Neem nu zo'n andere laakbare praktijk: de politieke benoemingen. Ook typisch Waals natuurlijk. Want de Vlaamse regering, die lanceerde al jaren geleden met veel bombarie de operatie Beter Bestuurlijk Beleid, die voor eens en voor altijd komaf zou maken met niet-objectieve benoemingen in de administratie.

Zoals echter beschreven staat in het doctoraat van Christophe Pelgrims (KU Leuven), veranderde in de praktijk bitter weinig: de regeringspartijen behielden de volledige controle over de benoeming van topambtenaren en verdeelden de posten netjes onder elkaar, daarbij menig aangekondigd principe met de voeten tredend.

Je zou dan denken dat dit in voldoende schril contrast staat met de gemaakte politieke beloftes om enkele scherpe krantencommentaren op te leveren en een stevig publiek debat te ontketenen. Helaas.

Veel meer aandacht ging er destijds naar de gebrekkige uitvoering van de federale administratieve hervorming. Die gedeeltelijke mislukking kon tenminste aan blokkeringen van de PS worden toegeschreven. Dat die partij een stoorzender was, klopt ook wel, maar er werd zelden aan toegevoegd dat het Copernicusplan van Luc Van den Bossche (SP.A) ook moeilijk lag bij anderen en niet in het minst bij een deel van zijn eigen partij.

Kortom: al goed dat we Wallonië nog hebben om het Vlaamse zelfbeeld van goed bestuur en transparantie in ere te houden!

Overigens blijkt ook de beoordeling van mediafratsen in Vlaanderen niet altijd even consequent uit te vallen. Want waar Michel Daerden onlangs een bedenkelijke fotoshoot met zijn dochter in Paris-Match werd verweten, bleef dergelijke afkeuring Bart De Wever afgelopen week bespaard. Nochtans, toen ik de N-VA-voorzitter op de cover van P-magazine zag prijken, zijn hand rustend op de frêle schouder van de kakelverse Miss België, hoorde ik in Ans iemand vloeken dat hij daar zelf nooit is opgekomen.

Dave Sinardet is politicoloog aan de UA en doceert aan de VUB en de FUSL. Zijn column verschijnt tweewekelijks op maandag.
''I can make a lord, but only God can make a gentleman” (James VI/I)
"Land skall med lag byggas.'' (Karl XV av Sverige)
''A day without laughter is a day wasted !'' (Charles Chaplin)

amjdmg
Gebruikersavatar
Berichten: 3034
Lid geworden op: 17 Jul 2006, 15:03

Re: Politieke barometer november 2009

Berichtdoor amjdmg » 26 Jan 2010, 10:55

"
Ten tweede zou de gewezen premier proberen een belangrijke lijst uit te werken van grondwetsartikelen die met het oog op een volgende staatshervorming voor herziening vatbaar moeten worden verklaard. Bedoeling zou zijn om cruciale bevoegdheden zoals werk, gezondheid, gezinsbeleid of justitie te regionaliseren.
"

Als dat waar is mogen ze BHV uitstellen, maar langs de andere kant: wie gelooft die mensen nog?
Als het fascisme in Europa ooit weer opduikt, zal het dat doen onder de naam antifascisme. - Jacques Presser

Praetorian
Gebruikersavatar
Berichten: 10153
Lid geworden op: 19 Nov 2004, 17:27

Re: Politieke barometer november 2009

Berichtdoor Praetorian » 26 Jan 2010, 18:01

CD&V blijft comfortabel aan de leiding in peiling
dinsdag 26 januari 2010
Bron: belga BRUSSEL -

Volgens een peiling van de Franstalige krant Le Soir blijft de CD&V in Vlaanderen veruit de grootste partij. De Vlaamse christendemocraten zouden hun voorsprong zelfs nog uitbouwen en 24,2 procent van de stemmen binnenhalen. N-VA, Open VLD, Vlaams Belang en SP.A zijn alle bijna even groot.
Voor de enquête werden tussen 18 en 22 januari 1.403 personen ondervraagd. De foutenmarge bedraagt voor Vlaanderen en Wallonië 4,4 en voor Brussel 4,9 procent.
In Vlaanderen komt nog lang geen einde aan de hegemonie van de CD&V. De christendemocraten gaan er ten opzichte van de Vlaamse verkiezingen nog op vooruit: van 22,9 naar 24,2 procent.

Op een grote afstand zitten N-VA (15,7), Open VLD (15,6), Vlaams Belang (14,6) en SP.A (14,2) samengepakt rond de 15 procent. Groen! haalt 7,6 procent, Lijst Dedecker haalt met 5,1 procent net de kiesdrempel.

Opvallend langs Franstalige kant is dat de PS (24,1 procent) in Brussel volgens de peiling groter wordt dan de MR (22,4 procent) en Ecolo niet verliest na de heisa rond de vervuiling van de Zenne.

In Wallonië hebben de Franstalige socialisten (32,6 procent) niet te lijden onder de affaire-Daerden. Hun voorsprong op de MR van Didier Reynders (22,5 procent) bedraagt meer dan 10 procent. Ecolo haalt 18,4 procent, het cdH 15,6 procent. De partij van advocaat Modrikamen doet het in Brussel met 3 procent een stuk beter dan in Wallonië (0,6 procent).


DS


LDD lijkt uit te doven. Dat is tenminste positief.
Afbeelding
When commodities no longer fire the spirit and self-absorption seems circular, then we'll turn to Utopia

amjdmg
Gebruikersavatar
Berichten: 3034
Lid geworden op: 17 Jul 2006, 15:03

Re: Politieke barometer november 2009

Berichtdoor amjdmg » 26 Jan 2010, 18:04

Een foutmarge van 4,4%. Case closed.
Als het fascisme in Europa ooit weer opduikt, zal het dat doen onder de naam antifascisme. - Jacques Presser

amjdmg
Gebruikersavatar
Berichten: 3034
Lid geworden op: 17 Jul 2006, 15:03

Re: Politieke barometer november 2009

Berichtdoor amjdmg » 26 Jan 2010, 18:06

Bram schreef:PVDA 0,3% vooruit trouwens! De kiesdrempel ligt binnen de standaarddeviatie!


:o
Als het fascisme in Europa ooit weer opduikt, zal het dat doen onder de naam antifascisme. - Jacques Presser

Praetorian
Gebruikersavatar
Berichten: 10153
Lid geworden op: 19 Nov 2004, 17:27

Re: Politieke barometer november 2009

Berichtdoor Praetorian » 26 Jan 2010, 18:06

amjdmg schreef:Een foutmarge van 4,4%. Case closed.

De kans dat die foutenmarge voor LDD 4,4% aan negatieve kant zou bedragen, is dan wel weer bijzonder klein. :mofrikaan:
Minder media-aandacht doet blijkbaar zijn werk.
Afbeelding
When commodities no longer fire the spirit and self-absorption seems circular, then we'll turn to Utopia

Saksen-Coburg-Koháry
Gebruikersavatar
Berichten: 8288
Lid geworden op: 23 Jun 2008, 12:19
Locatie: De Belgische kust (Blankenberge, bweik) in het Koninkrijk Belgie
Contact:

Re: Politieke barometer november 2009

Berichtdoor Saksen-Coburg-Koháry » 26 Jan 2010, 18:24

Open VLD herstelt zich stilletjes aan. Maar de MR blijft verbazingwekkend genoeg steken op de 2de plaats.

Nu ja, peilingen zijn maar peilingen.
''I can make a lord, but only God can make a gentleman” (James VI/I)
"Land skall med lag byggas.'' (Karl XV av Sverige)
''A day without laughter is a day wasted !'' (Charles Chaplin)


Terug naar “Politiek”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron