Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Stemming BHV in de Kamercommissie BiZa

Onderwerpen m.b.t. politiek.
cf. Statuten; artikel 2.
cf. Forumreglement
Simon D
Gebruikersavatar
Berichten: 832
Lid geworden op: 12 Jan 2007, 13:37
Locatie: Roosdaal
Contact:

Stemming BHV in de Kamercommissie BiZa

Berichtdoor Simon D » 07 Nov 2007, 23:09

Vandaag was het zover: de dag dat Pieter de Rem Pieter de Stem werd. Zelf kijk ik met gemengde gevoelens terug naar de stemming. Er moest iets gedaan worden ivm BHV, maar of dit de goede manier was, ik weet het niet. Het zal misschien de Franstaligen eens wakkergeschud hebben. Ik hoop alvast dat dit niet het begin van het einde van België is.

Ik blijf het geheel een ingewikkelde situatie vinden, zelf ben ik absoluut geen voorstander van een onafhankelijk Vlaanderen. Dat is volgens mij zuiver economisch al onhoudbaar, over de rest nog niet gesproken, maar ik vind de houding van de Franstaligen ook niet kunnen, ze denken nog steeds dat ze het Nederlands niet moeten kennen of zelfs maar verstaan, ze weigeren Vlaamse verworvenheden te aanvaarden en ze beschouwen zichzelf nog steeds als de baas in België, hoewel de Walen maar met de helft zoveel zijn als de Vlamingen.

Praetorian
Gebruikersavatar
Berichten: 10153
Lid geworden op: 19 Nov 2004, 17:27

Re: Stemming BHV in de Kamercommissie BiZa

Berichtdoor Praetorian » 07 Nov 2007, 23:30

Het probleem situeert zich bij het FDF en de francofone Brusselaars, niet de Walen.
Afbeelding
When commodities no longer fire the spirit and self-absorption seems circular, then we'll turn to Utopia

Chareth Cutestory
Gebruikersavatar
Berichten: 3346
Lid geworden op: 25 Nov 2004, 16:10
Contact:

Re: Stemming BHV in de Kamercommissie BiZa

Berichtdoor Chareth Cutestory » 07 Nov 2007, 23:45

Ceci n’est pas une crise

Boem! Paukeslag! Vervuld met de plechtige ernst die dergelijke historische gebeurtenissen vereist, beleefden de Vlaamse volksvertegenwoordigers gisteren een hoogdag. Fier staken ze de handen op en stemden ze de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Waardoor dat paradoxaal genoeg nog zeker anderhalf jaar verder ongesplitst zal blijven, want minstens zolang kunnen de Franstaligen via procedures de boel rekken. Waarbij het dossier hoe dan ook nog minstens twee keer op de regeringstafel zal komen. Hoe stoer ze er ook bijzaten, de stemming heeft gisteren niets aan de situatie op het terrein veranderd.

Het was, in de meest letterlijke zin van het woord, politiek toneel van de betere orde. Maar toch schoot de regie hier en daar tekort. Er waren bijvoorbeeld veel te weinig slaande deuren, veel te weinig straffe verklaringen, en niemand sprak zelfs maar van het evidente failliet van de onderhandelingen, geleid door Yves Leterme. Niemand zei dat de enige weg voor Yves Leterme die naar de uitgang is, dat hij nog alleen zijn ontslag kon aanbieden bij de koning. Er zat nog een regiefout in het scenario.

In plaats van nu enkele dagen, al was het voor de vorm, de crisis verder uit te diepen, mekaar de zwarte piet toe te spelen, kortom, alle rituelen uit te voeren die een echte crisis kenmerken, werd zowat onmiddellijk de piste van de noodregering met een beperkte opdracht gelanceerd. Zo snel zelfs, dat het bijna afgesproken leek.

Wel, een boude veronderstelling: stel nu eens dat het inderdaad afgesproken was, en dat wat we gisteren meemaakten inderdaad een zorgvuldig geregisseerd toneelstukje was, bedoeld om de onderhandelingen te deblokkeren? Stel nu eens dat het hier inderdaad om een zorgvuldig getelefoneerde crisis gaat? Ondenkbaar? Niet helemaal.

Het zou bijvoorbeeld de wel erg rare herfstvakantieweek verklaren. De eerste zondag daarvan maakten de Vlaamse oderhandelaars er geen geheim dat ze vandaag zouden stemmen, wanneer een onderhandelde oplossing onmogelijk zou blijken. Na dat spookbeeld van 'de regimecrisis' te hebben opgeroepen, vertrokken ze vervolgens met zijn allen doodkalm op verlof, terwijl de logica toch zou voorschrijven dat ze onmiddellijk hard aan zo'n oplossing zouden werken. Dat gebeurde niet, het dossier B-H-V dook pas terug op in het begin van deze week, toen je zo wist dat er geen tijd meer was om nog tot een oplossing te komen. Er volgden nog wat verplichte nummertjes, maar er was zelfs geen gezamenlijk overleg meer, geen nachtje doortrekken in de hoop op een ultiem compromis. Er was eigenlijk alleen het gelaten afwachten van de stemming, alsof iedereen er op uit was om die toch maar te laten plaatsvinden.

Misschien was dat ook wel zo. Want deze stemming, schijnbaar een crisis, heeft ook een aantal voordelen. Zo kunnen beide partijen zonder enig gezichtsverlies hun achterban tegemoet treden. Het kartel heeft eindelijk de vijf minuten politieke moed gevonden, en zelfs een Gerolf Annemans verplicht toe te geven dat het hier om een 'historische' stemming ging. De Franstaligen kunnen zeggen dat ze geen duimbreed hebben toegegeven, dat ze het hele ding nu meer dan een jaar kunnen uitstellen en dat dit nog maar eens bewijst hoe de Vlamingen steeds verder afdrijven naar het separatisme. Qua PR en politieke marketing is dat dus voor iedereen dik in orde.

Bovendien zit B-H-V nu gevangen in een parlementaire procedure, en het zal de onderhandelaars weinig moeite koste om uit te leggen dat ze die willen respecteren. Professor Van Orshoven rekende gisteren al voor dat die procedure een kleine twee jaar kan duren. Dan zijn we in volle kiescampagne voor de regionale en Europese verkiezingen.

Gedurende die twee jaar kan men bijgevolg de hete B-H-V-aardappel van de regeringstafel houden, en hoeft men er niet meer over te praten. Daarmee is de belangrijkste struikelsteen voor het vormen van een oranjeblauwe regering weggetoverd, en blijft enkel nog het dossier van de staatshervorming. Waarvan iederen, zelfs de N-VA, beseft dat het een mager beestje zal worden, omdat men geen tweederdenmeerderheid heeft. Een formule waarin een commissie van wijzen tegen diezelfde tijd, 2009 dus, een voorstel voor 'een dikke vis' inzake staatshervorming moet doen, behoort tot de mogelijkheden, die de N-VA mits een lepeltje suiker zelfs zou kunnen slikken.
En voilà, men is vertrokken, zonder het eerste anderhalf jaar last te hebben van communautaire kwesties.

Dan zijn we midden in de kiescampagne van 2009 aanbeland. Wat verhindert de Vlaamse onderhandelaars dan om opnieuw de blokkage van het dossier B-H-V vast te stellen, en te ontdekken dat de commissie van wijzen er ook niet voldoende is uitgeraakt? Dan kan men daarover de regering laten vallen, en vervolgens opnieuw met een communautaire agenda naar de verkiezingen trekken, die dan allemaal zullen samenvallen. Met Vlaamse eisen de campagne intrekken, dat loont immers, hebben ze bij het kartel geleerd, en als het opnieuw lukt, is men vertrokken voor minstens vier jaar, en niet voor het miezerige anderhalf jaartje dat er nu nog overschoot.
Zeg nu nog dat Yves Leterme geen visie op lange termijn heeft. Een cynische visie, machiavellistisch, gedreven door partijbelang en niet door het belang van het land, maar wel een visie op termijn.

Yves Desmet

Hoed af voor Yves als hij dit écht zo bedoeld heeft :)

amjdmg
Gebruikersavatar
Berichten: 3034
Lid geworden op: 17 Jul 2006, 15:03

Re: Stemming BHV in de Kamercommissie BiZa

Berichtdoor amjdmg » 08 Nov 2007, 09:07

't was te denken dat de Franstaligen de zaak in discrediet zouden willen brengen door het feit dat Vlaams Belang meestemde. (Wat moesten ze doen? Vragen dat die zich onthielden?)

Een compromis komt altijd van twee kanten, maar dat hebben ze beneden de taalgrens nog niet door. Het is allemaal de schuld van het geradicaliseerde Vlaanderen.
Als het fascisme in Europa ooit weer opduikt, zal het dat doen onder de naam antifascisme. - Jacques Presser

Simon D
Gebruikersavatar
Berichten: 832
Lid geworden op: 12 Jan 2007, 13:37
Locatie: Roosdaal
Contact:

Re: Stemming BHV in de Kamercommissie BiZa

Berichtdoor Simon D » 08 Nov 2007, 10:30

Ja een compromis komt van beide kanten, maar de Vlamingen stonden nu ook niet echt te springen he. Alle voorstellen werden afgeschoten in de pers nog voor ze besproken waren. Het is gewoon moeilijk een compromis te vinden waar zowel N-VA als FDF tevreden mee zijn.

En Praetorian het zijn ook de Walen die dwars liggen hoor, Reynders kan zich geen gezichtsverlies permitteren want dan is hij zijn meerderheid in Wallonië in 2009 snel weer kwijt aan Di Rupo.

Hamirubi
Gebruikersavatar
Berichten: 5206
Lid geworden op: 19 Nov 2004, 11:11
Locatie: Waerschoot Ideologie: Bicky Burger
Contact:

Re: Stemming BHV in de Kamercommissie BiZa

Berichtdoor Hamirubi » 08 Nov 2007, 14:20

Simond schreef:Alle voorstellen werden afgeschoten in de pers nog voor ze besproken waren. Het is gewoon moeilijk een compromis te vinden waar zowel N-VA als FDF tevreden mee zijn.

Dat durf ik ten zeerste te ontkennen.
HAmMiE

[image]http://www.lastsig.com/user/Hamirubi/2.png[/image]

Praetorian
Gebruikersavatar
Berichten: 10153
Lid geworden op: 19 Nov 2004, 17:27

Re: Stemming BHV in de Kamercommissie BiZa

Berichtdoor Praetorian » 08 Nov 2007, 14:44

Simond schreef:En Praetorian het zijn ook de Walen die dwars liggen hoor, Reynders kan zich geen gezichtsverlies permitteren want dan is hij zijn meerderheid in Wallonië in 2009 snel weer kwijt aan Di Rupo.
Dat heeft niet zoveel met de kern van de tegenstellingen te maken, Mangain is gewoon iemand die rabiaat gekant is tegen alles wat Vlaams is.
Afbeelding
When commodities no longer fire the spirit and self-absorption seems circular, then we'll turn to Utopia

Plukje
Gebruikersavatar
Berichten: 3082
Lid geworden op: 02 Mar 2005, 19:35
Locatie: Brussels Airport

Re: Stemming BHV in de Kamercommissie BiZa

Berichtdoor Plukje » 08 Nov 2007, 14:47

Praetorian schreef:Het probleem situeert zich bij het FDF en de francofone Brusselaars, niet de Walen.

Die natuurlijk op niveau van de onderhandelingen wel vertegenwoordigd worden door Walen. Gesteund door hun respectievelijke Waalse partijen.

Praetorian
Gebruikersavatar
Berichten: 10153
Lid geworden op: 19 Nov 2004, 17:27

Re: Stemming BHV in de Kamercommissie BiZa

Berichtdoor Praetorian » 08 Nov 2007, 14:49

Plukje schreef:
Praetorian schreef:Het probleem situeert zich bij het FDF en de francofone Brusselaars, niet de Walen.

Die natuurlijk op niveau van de onderhandelingen wel vertegenwoordigd worden door Walen. Gesteund door hun respectievelijke Waalse partijen.
Ooit was het anders, dat komt door een gebrek aan wallingantische bewegingen. De huidige ideologische configuratie in Wallonië is van zeer recente datum mbt. de visie over België. Het feit blijft wel dat de francofone Brusselaars het actieve element vormen in een anti-Vlaamse opstelling, en dat veelal zonder een Belgitude. Dank u voor de creatie van het Brusselse Gewest. :roll:
Afbeelding
When commodities no longer fire the spirit and self-absorption seems circular, then we'll turn to Utopia

Plukje
Gebruikersavatar
Berichten: 3082
Lid geworden op: 02 Mar 2005, 19:35
Locatie: Brussels Airport

Re: Stemming BHV in de Kamercommissie BiZa

Berichtdoor Plukje » 08 Nov 2007, 14:51

Hamirubi schreef:
Simond schreef:Alle voorstellen werden afgeschoten in de pers nog voor ze besproken waren. Het is gewoon moeilijk een compromis te vinden waar zowel N-VA als FDF tevreden mee zijn.

Dat durf ik ten zeerste te ontkennen.

Hamirubi for formateur!

Chareth Cutestory
Gebruikersavatar
Berichten: 3346
Lid geworden op: 25 Nov 2004, 16:10
Contact:

Re: Stemming BHV in de Kamercommissie BiZa

Berichtdoor Chareth Cutestory » 08 Nov 2007, 15:53

amjdmg schreef:Een compromis komt altijd van twee kanten, maar dat hebben ze beneden de taalgrens nog niet door. Het is allemaal de schuld van het geradicaliseerde Vlaanderen.

Het kwam van twee kanten, afwisselend Maingain en De Wever lagen dwars.

Of zijn we Rynders zijn perfect werkbare voorstel van een tijdje geleden al vergeten?

Hamirubi
Gebruikersavatar
Berichten: 5206
Lid geworden op: 19 Nov 2004, 11:11
Locatie: Waerschoot Ideologie: Bicky Burger
Contact:

Re: Stemming BHV in de Kamercommissie BiZa

Berichtdoor Hamirubi » 08 Nov 2007, 16:40

Bertolt B. schreef:
amjdmg schreef:Een compromis komt altijd van twee kanten, maar dat hebben ze beneden de taalgrens nog niet door. Het is allemaal de schuld van het geradicaliseerde Vlaanderen.

Het kwam van twee kanten, afwisselend Maingain en De Wever lagen dwars.

En bij uitbreiding CD&V en MR, natuurlijk. Al zijn de hun radicale kartelpartners uiteraard perfecte zondebokken (en hoeven ze zelf niet teveel wind te vangen).
HAmMiE

[image]http://www.lastsig.com/user/Hamirubi/2.png[/image]

dr. Frank-n-Further
Gebruikersavatar
Berichten: 1665
Lid geworden op: 19 Nov 2004, 20:44
Locatie: Townsville
Contact:

Re: Stemming BHV in de Kamercommissie BiZa

Berichtdoor dr. Frank-n-Further » 08 Nov 2007, 17:39

de vergelijking met buitenspel in voetbal is wel groot.
iedereen heeft ervan gehoord, niemand durft toe te geven dat ze niet weten wat het juist inhoudt.
probeer maar eens uit te leggen aan mijn grootmoeder waarom er al die heisa is...

een uur en een half mee bezig geweest dat proberen uit te leggen, en reactie als ze 'tsnapt : 'dikkezeverpolitiek'.
I'm a relatively respectable citizen -- a multiple felon, perhaps, but certainly not dangerous.

R. Duke

Ruben
Gebruikersavatar
Berichten: 6378
Lid geworden op: 20 Okt 2007, 11:57
Locatie: secretarisdorp

Re: Stemming BHV in de Kamercommissie BiZa

Berichtdoor Ruben » 08 Nov 2007, 17:57

Simond schreef:
..., maar ik vind de houding van de Franstaligen ook niet kunnen, ze denken nog steeds dat ze het Nederlands niet moeten kennen of zelfs maar verstaan, ze weigeren Vlaamse verworvenheden te aanvaarden en ze beschouwen zichzelf nog steeds als de baas in België, hoewel de Walen maar met de helft zoveel zijn als de Vlamingen.


Ik vind het een groot "vooroorlogs" cliché om te beweren dat de Walen "zelfs niet eens nederlands willen spreken" of "verstaan". Dat is immers een brug te ver.
Ruben says: uhu
mja
soit, bijna alle coureurs die ik nu heb kunnen potten breken
Johannes says: zie maar dat ze geen poten breken
HAHAHAHAHAHA

Plukje
Gebruikersavatar
Berichten: 3082
Lid geworden op: 02 Mar 2005, 19:35
Locatie: Brussels Airport

Re: Stemming BHV in de Kamercommissie BiZa

Berichtdoor Plukje » 08 Nov 2007, 18:01

rubino schreef:
Simond schreef:
..., maar ik vind de houding van de Franstaligen ook niet kunnen, ze denken nog steeds dat ze het Nederlands niet moeten kennen of zelfs maar verstaan, ze weigeren Vlaamse verworvenheden te aanvaarden en ze beschouwen zichzelf nog steeds als de baas in België, hoewel de Walen maar met de helft zoveel zijn als de Vlamingen.


Ik vind het een groot "vooroorlogs" cliché om te beweren dat de Walen "zelfs niet eens nederlands willen spreken" of "verstaan". Dat is immers een brug te ver.

:lol:


Terug naar “Politiek”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron