Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Wereldstudies: Algemeen

Juhrer
Gebruikersavatar
Prosenior
Berichten: 8749
Lid geworden op: 04 Jul 2007, 09:28
Locatie: Beheerderspaneel

Wereldstudies: Algemeen

Berichtdoor Juhrer » 10 Jul 2007, 14:05

Inhoud schreef:Eerst is er een analyse van de divergerende invalshoeken in het onderzoeksveld van de 'global studies'. Dit gebeurt aan de hand van een bespreking van case-studies (universele versus menselijke geschiedenis, transities en revoluties, globale connecties, mens en ecologie, groei en ongelijkheid etc.) Vervolgens wordt een aantal debatten over globale sociale verandering gesitueerd binnen het sociaal-wetenschappelijk veld. Dit gebeurt aan de hand van discussielessen met een actieve inbreng van de student.


Vragen, aankondigingen, opmerkingen & tips over het onderzoeksseminarie "Wereldstudies & Wereldsysteemanalyse". Hou het topic spamvrij.

Bart
Gebruikersavatar
Berichten: 4917
Lid geworden op: 15 Nov 2005, 15:24
Contact:

Re: Wereldstudies: Algemeen

Berichtdoor Bart » 25 Jan 2008, 15:30

Examenvraag uit het hoofd:

Het globaliseringsdebat heeft het besef bij sociale wetenschappers aangewakkerd dat de globale schaal zelden kan weggecijferd worden tijdens het (historische) onderzoek. De studie van globale transformaties vraagt daarbij niet alleen aandacht voor processen op mondiale schaal maar betekent ook het plaatsen van het lokale evenement in de bredere ruimtelijke en analytische context. Ter afsluiting van de lectuur van het boek “Global Transformations” analyseert de student vanuit dit besef en aan de hand van de verworven inzichten de recente regimecrisis (?) in Birma/Myanmar.Op basis van het boek van David Held et al duiken verschillende vragen op met betrekking tot dit haast journalistieke faits divers die de (weliswaar belangrijke) klassieke wie,wat,waar,wanneer vragen overstijgen en de waarom vraag verfijnt. Het is vooral kwestie om de regimecrisis in Birma te duiden als “global historians”. Dat betekent dat je aantoont dat het conflict zich niet afspeelt in een spatiaal of temporeel vacuüm maar dat verklaringen breed moeten worden gezocht in tijd (oog voor de diachrone dimensie bij elke insteek), ruimte en qua thematiek. Dat is de meerwaarde van Wereldgeschiedenis en Wereldstudies. De reflectietekst hierover combineert eigen bedenkingen en inzichten of analyses ter zake die je hebt ontleend, meer bepaald bij de lezing van de twee boeken bij dit vak. En dit in een adequaat geschreven en helder beargumenteerde tekst van een vier/vijftal A4’s.

En slotje.
The Boss: They call him "the Fairy"...
Slevin: Why do they call him "the Fairy"?
The Boss: Because he's a fairy.
Slevin: What, he's got wings... he flies around sprinkling magic dust on people?
The Boss: [angry] He's a homosexual!


Terug naar “Onderzoeksseminaries”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron