Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


Godsdienstgeschiedenis: KO en VC (Algemeen)

Juhrer
Gebruikersavatar
Prosenior
Berichten: 8749
Lid geworden op: 04 Jul 2007, 09:28
Locatie: Beheerderspaneel

Godsdienstgeschiedenis: KO en VC (Algemeen)

Berichtdoor Juhrer » 30 Jul 2007, 15:13

Klassieke Oudheid:
Inleidend hoofdstuk over de religie in het algemeen en de wetenschappelijke benadering ervan. Schets van de morfologie van de antieke religies (toegespitst op de religie in de Helleense wereld): sociale dimensie, religieuze praktijken (gebed en cultushandelingen), voorstellingen over het heilige, de religieuze beleving. Al dan niet vermeende nieuwe tendenzen in de Hellenistische periode.

Vroege Christendom:

De cursus benadert het ontstaan en de ontwikkeling van het christendom als een religie die kadert in de godsdienstgeschiedenis van de Hellenistische periode. Het knoopt aan bij de inzichten in deze periode, van de derde eeuw v.Chr. tot en met de Romeinse periode, wanneer ook op religieus gebied een eenheidscultuur ontstaan is met het Grieks als belangrijkste voertaal. Het christendom als historisch verschijnsel kan men enkel begrijpen vanuit de invloeden die het Judaïsme heeft ondergaan vanuit deze eenheidscultuur, maar ook vanuit het Perzische Mazdeïsme. Jezus is in deze context te benaderen, hoewel de historische bronnen over zijn leven en leer ernstige problemen stellen. De verspreiding van het christendom naar het Oosten en naar het Westen kon enkel gebeuren door een gediversifieerd acculturatieproces dat natuurlijk anders verliep in het Latijnse Westen, bij de Kelten of de Germanen, dan in het Griekse Midden-Oosten of het Perzië van de Sassaniden. Te vaak wordt de geschiedenis van het christendom benaderd vanuit een Noord-West-Europeaans, Katholiek standpunt. Deze cursus zal de verspreiding en de ontwikkeling van het vroege christendom grondig bespreken tot ongeveer een eeuw voor de komst van de Islam, met aandacht voor de blijvende christelijke aanwezigheid in het Oosten.

http://www.opleidingen.ugent.be/studieg ... /INDEX.HTM

Terug naar “Keuzevakken”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron