Vlaamse Geschiedkundige Kring-

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the Register link to proceed.


El Dorado gevonden?

Ruimte voor een vakoverschrijdende discussie over historische gebeurtenissen en evoluties
Saksen-Coburg-Koháry
Gebruikersavatar
Berichten: 8288
Lid geworden op: 23 Jun 2008, 12:19
Locatie: De Belgische kust (Blankenberge, bweik) in het Koninkrijk Belgie
Contact:

El Dorado gevonden?

Berichtdoor Saksen-Coburg-Koháry » 06 Jan 2010, 18:14

Mythische 'El Dorado' mogelijk ontdekt

De Spaanse conquistadores hebben er hun tanden op stukgebeten, maar nu -bijna 500 jaar later- zouden er diep in het Amazonewoud eindelijk sporen gevonden zijn van wat ooit het mythische Goudland 'El Dorado' was.

De ontdekking is te danken, of te wijten zo u wil, aan de ontbossing van het Amazonewoud. Volgens een team van archeologen heeft die ontbossing sporen van onder andere wegen en gebouwen blootgelegd van een beschaving die groter zou geweest zijn dan tot nu toe gedacht.

Geavanceerde beschaving
De archeologen deden hun spectaculaire vondst in een gebied van dik 200 vierkante kilometer groot in Brazilië en het noorden van Bolivië. Sommige van de gebouwen gaan terug tot 200 voor Christus, terwijl andere dan weer dateren van de dertiende eeuw. "Dit duidt duidelijk op een geavanceerde beschaving, lang voor Columbus Amerika ontdekte", zeggen de onderzoekers in het vaktijdschrift Antiquity.

"Deze beschaving was in staat om gigantische, monumentale structuren met een geometrische precisie te bouwen, die onderling verbonden waren met loodrechte wegen", zeggen de archeologen. Ze voegen er meteen aan toe dat ze ervan uitgaan dat er nog maar een tiende van het hele terrein is blootgelegd en dat er nog duizenden andere structuren verborgen liggen onder de groene plantenzee.

Legende

Of deze ontdekking het mysterie rond het mythische Goudland El Dorado heeft opgelost, is maar de vraag. Aan El Dorado hangen verschillende legendes vast. De Spaanse veroveraars, die al zowat heel Zuid-Amerika hadden geplunderd, kregen van de inheemse bevolking die verhalen te horen over een stad of rijk waar het goud maar op te rapen was.

Velen geloven dat de inheemse bevolking het verhaal van El Dorado gewoon had verzonnen om van de Spaanse goudzoekers af te zijn. Al kreeg dat wel een tegenovergesteld effect. Tot diep in de achttiende eeuw werd naar El Dorado gezocht, ook door Engelsen, Fransen en Nederlanders, maar ondanks alle verhalen bleek nergens goud te vinden. (sps)

bron: hln
''I can make a lord, but only God can make a gentleman” (James VI/I)
"Land skall med lag byggas.'' (Karl XV av Sverige)
''A day without laughter is a day wasted !'' (Charles Chaplin)

De Jan
Gebruikersavatar
Berichten: 2328
Lid geworden op: 04 Okt 2009, 16:08
Locatie: Brakel City
Contact:

Re: El Dorado gevonden?

Berichtdoor De Jan » 18 Jan 2010, 23:02

Dus gewoon omdat ze een nog voordien onbekende stad gevonden hebben, gaan ze er van uit dat het El Dorado is? :mofrikaan:
Laten we lekker link gaan doen!

Perthold
Gebruikersavatar
Berichten: 664
Lid geworden op: 26 Okt 2007, 16:15
Locatie: far far away
Contact:

Re: El Dorado gevonden?

Berichtdoor Perthold » 18 Jan 2010, 23:09

archeologen zijn rap content
Laurens schreef:mijn oksels rieken naar een broodje pita pikant :)
ik krijg nu zin in een broodje pita pikant


Terug naar “Geschiedenis”
  Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron